Emma Stenström header

Emma Stenström är en mycket uppskattad föreläsare och har bland annat blivit utsedd till ”Årets lärare” på Handelshögskolan två gånger. I år fick hon även partnerföretagens pedagogiska pris.

”GENOM ATT BIDRA TILL EN KULTUR SOM FRÄMJAR ÖPPENHET OCH MÄNSKLIG TILLVÄXT GER DU FÖRETAGET EN KONKURRENSFÖRDEL PÅ LÅNG SIKT.

 

Vill du utvecklas i din ledarroll och samtidigt få möjlighet att bidra till andra människors utveckling? Då kan Leadershift vara programmet för dig.

- Leadershift är för dig som vill utforska vad som krävs av dig för att kunna skapa utveckling för andra. Organisationer står idag inför stora och komplexa utmaningar, vilket ställer nya krav på chefers personliga ledarskapsförmågor. För att kunna skapa hållbara verksamheter behöver du träna på att vara närvarande, agera empatiskt och skapa en öppen kultur där både du själv och dina medarbetare kan växa.

 

Vad utmärker Leadershift och vad kan man som deltagare förvänta sig av programmet?

- I programmet kokar vi ner de bästa delarna och skapar en verktygslåda. Det är en utvecklingsresa där vi börjar med att titta på vad ett lärande förhållningssätt innebär. Varje deltagare tar med sig en utmaning som man vill jobba med i mindre läroteam där vi bygger en trygghet och utmanar vårt sätt att tänka. Våra duktiga föreläsare ger verktyg och kunskap som kan användas direkt på deltagarnas personliga ledarskapsutmaning.

En vanlig utmaning, och den största stressfaktorn i de flersta organisationerna är enligt forskning allt samarbete, berättar Emma.

- Enligt Babson-professorn Rob Cross skulle vi kunna vinna en arbetsdag i veckan om vi lärde oss samarbeta mindre och bättre. Det handlar inte om att vi ska ha färre kontakter, utan att samarbeta mer effektivt. Under utbildningen undersöker vi på djupet hur samarbetet ser ut i organisationen och vad man kan göra för att bli mer effektiv i sättet att mötas utan att göra avkall på välmåendet.

För att kunna växa som människa och utveckla vår ledarkapacitet, menar Emma, behöver vi bredda perspektiven.

- Ett sätt att förstå och lära sig den komplexa värld vi lever i är att ta in olika perspektiv. För att vidga perspektiven behöver vi träna på förmågan att lyssna och ställa frågor. Jag brukar använda en enkel metod som jag kallar” bubbelhoppande”, och som också kan användas för att bryta stuprör i organisationen. I programmet kommer jag att berätta mer om metoden.

 

Vad får man med sig efter utbildningen?

- Förutom aktuell kunskap får du ett smörgåsbord med verktyg som till exempel ”SweetSWOT” och ”Shifting” som du kan plocka fram när du behöver växa i din ledarroll och hjälpa andra att göra detsamma. Genom att bidra till en kultur som främjar öppenhet och mänsklig tillväxt ger du företaget en konkurrensfördel på lång sikt. Du är också med och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

 

Berätta om dig själv, vem är du?

- Jag är en nyfiken person som brinner för pedagogik! Sedan drygt tjugo år tillbaka forskar och undervisar jag om kulturellt och hållbart företagande och ledarskap vid Handelshögskolan i Stockholm. För ögonblicket har jag forskningsprojekt om tillitsskapande, om nya organisations- och arbetsformer i Web 3.0 och om social hållbarhet. Men jag har en brokig bakgrund, där jag bland annat har varit programledare på SVT och gästprofessor vid Konstfack. Vid sidan av mina akademiska uppdrag har jag skrivit regelbundna krönikor i Dagens industri i 22 år, och i höst är jag aktuell med en bok som heter just ”Bubbelhoppa”.


 

Emmas 7 bästa tips för att utvecklas i ledarrollen

  • Våga misslyckas. Genom att använda mer av ett "growth mindset" kan vi våga omfamna våra misslyckanden och lära oss av dem.

  • Skapa en utmaningsgrupp. Att ha en liten stödgrupp som vi pratar med om utveckling kan betyda jättemycket. Men se också till att utmana varandra. 

  • Gör nyfikenhet till en del av din identitet. Du är chefen som ställer frågor och lyssnar, inte den som själv har alla svar.

  • Dela med dig av din utvecklingsresa och vem du är nu, men glöm inte att våga visa dig sårbar. Vad har varit svårt? Vad har det lärt dig?

  • Ducka inte för konflikter, utan försök istället vända dem till att bli konstruktiva.

  • Bygg bra arbetsgrupper, där ni gör allt det där som vi vet är bra: balanserar välmående och prestation, bråkar och ger varandra uppskattning. Lyfter luren istället för att mejla - och fikar tillsammans.

  • Be om feedback, och utveckla din förmåga att själv ge den.

    


 

Har du frågor eller vill veta mer om programmet?

För mer information, kontakta Daniel Engblom, tel: +46 707 54 21 65, daniel.engblom@exedsse.se eller fyll i formuläret ovan för att ladda ner programbroschyren.