Stress är långt mer än en obehaglig känsla – den påverkar din produktivitet, din förmåga att prioritera, ta genomtänkta beslut och dina möjligheter att ha bra relationer till dina kollegor. Den har ett högt pris både för dig och din verksamhet. En viktig anledning till stress är svårigheter i att kunna fokusera vilket till stor del är ett resultat av att vi fått större nivåer av komplexitet att förhålla oss till. Men vad kan du som ledare göra för att bryta negativa beteenden och tankesätt och ta tillbaka kontrollen igen?
Hjärnforskningens utveckling ger oss fler svar
Den gamla devisen “sova, äta, träna” håller fortfarande, som bas. Men numera finns det även forskning om vad sinnet behöver och hur man kan hålla sig mentalt effektiv. De senaste tio åren är ”the decade of the brain” - artiklar om hur hjärnan fungerar produceras på löpande band, exempelvis när det gäller kognitiv kapacitet och fokus. En anledning till taktökningen är att man gjort stora framsteg i att kunna mäta hur hjärnan aktiveras utifrån olika stimuli.
Jeannette Eidmann är programledare för SSE Executive Educations utbildning Hållbart ledarskap och går parallellt med det doktorandprogrammet på Handelshögskolan i Stockholm. I programmet Hållbart ledarskap jobbar Jeannette med vetenskapligt grundade verktyg i syfte att skapa större självmedvetenhet, medkänsla med sig själv och andra samt aktiv närvaro. Dessa områden erbjuder viktiga nycklar till att hantera komplexitet och stress:
- Större självmedvetenhet
Genom att få bättre förståelse för dig själv - dina värderingar, drivkrafter, mönster och visioner samt kunskaper om vad forskningen säger om effektivt ledarskap kommer du att bättre förstå hur ditt beteende påverkar andra. Genom det kan du göra mer fler medvetna val och få ut bättre effekt av ditt ledarskap.
- Mer compassion
Begreppet compassion kan i det här sammanhanget översättas som ”medkänsla om sig själv och andra” och handlar om att utveckla tillit och inre trygghet. Genom att aktivera kroppens eget trygghetssystem fattar vi klokare beslut, vågar göra förändringar och blir bättre på att leva i nuet, menar Jeannette. Att utveckla en s.k. psykologisk trygghet i team har också visat sig skapa effektivare team.
- Större fokus och aktiv närvaro
Ett viktigt steg för att bryta stress och öka vår egen hållbarhet är att träna upp förmågan att fokusera. Då blir vi bättre på att prioritera och ta medvetna beslut, även i mer komplexa frågor. Mindfulness och meditation är välbeprövade tekniker med stöd i forskningen. Det finns många sätt att träna på, och det gäller att leta sig fram till ett sätt som fungerar för dig, menar Jeannette.
Låt inte förutfattade meningar hindra din utveckling
Det finns fortfarande de med förutfattade meningar om mindfulness som något "flummigt", men då har man inte förstått hur hårt kopplat aktiv närvaro är till affärsnytta och resultat, menar Jeannette.
"Det här handlar inte om att vi ska gå omkring som leende zombier utan tvärtom om att vi ska vara fullt vakna, alerta och fokuserade. Och bygga team och organisationer som också är det."
Historiskt har vi mätt våra framgångar som land i BNP – men vi har inte lagt samma fokus på att mäta kostnaderna för att nå fram till det uppsatta målet. Trenden går mot att vi blir sjukare och olyckligare, men organisationerna kan spela en central roll i att vända utvecklingen i en mer hållbar riktning. Och de har allt att vinna på det.
"Det bästa med hållbarhetstänket är att det är en total win-win - det finns inga förlorare i en sådan utveckling."
5 kom-igång-tips för dig som vill hantera stress och bli en mer hållbar ledare
- Lär känna din egen dagsrytm och planera så långt du kan utifrån den. När hjärnan är fräsch ska du använda den till uppgifter som kräver särskilt fokus.
- Boka inte in möten ”kloss i kloss” - lägg in luft emellan för att förbereda och reflektera.
- Utse tidsblock där du läser email och håll dig till dem.
- Stäng av pushnotiser och chatfunktioner när du gör uppgifter som behöver fokus.
- Lägg in små pauser i vardagen och träna på mindfulness när du kan, t.ex. i hissen eller i lunchkön.
Denna artikel är andra delen i en serie på temat stress och hållbarhet. Missa inte Hållbart ledarskap - en bra start för framgångsrika organisationer, Tre kom-igång-tips för mindre stress och mer hållbara ledare och Mindre stress, mer hållbarhet – boktips för organisationer.
VILL DU VETA MER OM VÅRA LEDARSKAPSPROGRAM?
För mer information, kontakta Didrik Reuterswärd, tel. +46 72 453 6271 eller didrik.reutersward@exedsse.se, eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.