lena eriksson

Lena Eriksson har arbetat som bolagsjurist på Nordea i nästan trettio år. Hon startade tidigt i karriären som ledare för olika juristteam där. År 2003 tog hon över rollen som chefsjurist på företaget. I samband med Nordeas flytt till Finland lämnade hon förra året över till sin finska efterträdare.

Trettio år på samma företag, varför stannade du så länge?

Lena tittar på mig och formulerar om frågan jag nyss ställt.

”Hur kommer det sig att jag valde att trycka på samma hissknapp under så många år på Nordea?"

- Utöver en mycket supporterande familj och ett otroligt spännande jobb fick jag så mycket energi av att vara på jobbet, av att få förtroendet. Förtroende skapar lojalitet, man vill ställa upp för laget, och jag har också alltid haft en stark pliktkänsla. Sedan fick jag en ledarroll ganska tätt inpå att jag började på banken. Eftersom jag vill göra nytta, tycker mig ha bra personkännedom och därför har lätt att sätta ihop team med bra personer och olika kompetenser så passade det mig väldigt bra. Dessutom blev mitt team med tiden helt outstanding och man lämnar inte ett outstanding gäng, helt enkelt.

Men teamen måste ha bytts ut under åren?

- Ja, men det har varit en del av jobbet att hela tiden optimera laget, få människor att utvecklas, hitta rätt uppgifter till rätt personer. Dessutom kunde vi attrahera nya bra förmågor när det behövdes. Jag har alltid jobbat med mycket duktiga människor omkring mig. Många har också varit drivna och initiativrika vilket inspirerar.

Bland det sista Lena gjorde på Nordea var att leda juristarbetet med att fusionera de fyra nordiska bankerna och flytten till Finland. Ett digert och mycket komplext juridiskt arbete som hon och hennes team arbetade med under flera år. Att det lyckades ser Lena som ett kvitto på att teamet verkligen kunde samarbeta och lösa svåra uppgifter genom att använda sin samlade kompetens.

- Eftersom få, om någon, tidigare gjort detta var det extra roligt att juristteamet kunde leverera så bra, säger hon och berättar hur hon satte sin tillit till att alla i teamet kunde sina saker och förstod vikten av vad de gjorde.

- Genom att kraftsamla och applicera den samlade kunskapen och erfarenheten på nya frågeställningar lyckades vi.

Nycklar till framgångsrikt ledarskap

Just tilliten till varandra, men även tydliga förväntningar, är några av nycklarna till ett framgångsrikt arbete och ledarskap, menar Lena. Hon tror också på ett ledarskap där kommunikation står högt på agendan och noterar att utbildningen Ledarskap för bolagsjurister tar avstamp i vanliga utmaningar i en bolagsjurists vardag som ofta handlar om hur man kommunicerar med den övriga organisationen.

En jurist som kan kommunicera, ta ställning och dra de rätta slutsatserna samt prioritera vad som är viktigt och inte viktigt blir värdefull för verksamheten. Att kunna kommunicera effektivt och både förstå och göra sig förstådd, även där omgivningen har en annan utbildningsbakgrund och pratar ett annat professionellt språk, ser hon som en annan väsentlig del.

- Juristutbildningen går ju ut på att hitta juridiska problem och jurister är tränade på att vara skeptiska, vilket ofta präglar deras sätt att kommunicera och det kan såklart uppfattas negativt. Kan man överbrygga det är mycket vunnet.

En annan nyckel är att förstå att utan teamet är chefen ingenting. I rollen som chef för ett juristteam är man ledare och expert samtidigt, vilket tillsammans med teknikutvecklingen och “explosionen” av nya och mer detaljerade regelverk, gör att rollen blir alltmer komplex och man måste hålla sig konstant a jour.

- Det kan vara krävande, det är sant, men också stimulerande. Det handlar även om att uppfatta ledarskapet, att leda och stötta andra. Utan ett bra team är man ingenting och det menar jag verkligen. Det är nog det viktigaste, men också det roligaste i ledarskapet, att utveckla ett bra team.

- Viktigt för bolagsjurister är att kunna förstå och hantera de olika rollerna som bolagsjuristen förväntas fylla. Idag räcker det inte med att vara en skicklig jurist. Du förväntas vara en strategisk värdeskapande ”business partner” till organisationen och detta kommer jag att prata om i min gästföreläsning i Ledarskap för bolagsjurister. Då adresserar jag frågor som:

  • Hur man kan bli en bättre bolagsjurist genom att hålla sig uppdaterad om företagets affärsmål och strategi och verkligen sätta sig in i dessas betydelse för verksamheten
  • Att vara en i laget, inte bara en åskådare eller ”domare” som ser problemen utan en som aktivt bidrar och samarbetar för att hitta lösningar
  • Att kommunicera effektivt och så att mottagaren förstår. Juristens råd är ju rätt värdelösa om ingen förstår varför och hur
  • Vikten av att försöka vara proaktiv, och hur man ska får tid till det när man knappt hinner öppna dagens mejl
  • Att man måste våga ta ställning och ge tydliga råd och inte rucka på integriteten
  • Jag kommer också att prata om olika dilemman man kan ställas inför och om Bolagsjuristens do’s and dont’s.

- Jag tror det ligger i bolagsjuristens natur att inte ägna så mycket tid åt sig själv och sin egen utveckling, eftersom dagarna fylls och man har fullt upp med att ge råd och hjälpa andra. Just därför kan det vara bra att komma bort från vardagen och fokusera på sig själv och hur man kan hitta fram till sitt bästa professionella jag, det vill säga helt enkelt bli bättre på det man gör och samtidigt trivas bättre i sin roll. Inspireras av andra, få ny energi och hitta nya lösningar. 

Vad tar du med dig från dina tidigare ansvarsområden in i konsultrollen?

- Jag har ju jobbat länge med detta och har gjort vissa iakttagelser och erfarenheter som andra kan ha nytta av. Jag vill bidra och göra nytta med vad jag kan och har lärt mig - jag vill hjälpa andra att utvecklas som ledare. På mitt huvudsakliga fokusområde, legal leadership, kommer jag att föreläsa i olika sammanhang och även coacha ledare individuellt. Mina övriga områden är governance och bolagsstyrning med fokus på styrelser och styrelsearbete. Det här är områden som alltid intresserat mig speciellt och det ska bli spännande att fortsätta med dessa frågor i nya sammanhang.

Lenas tips 

Det är en nyfiken och intresserad ledare jag suttit ned med. Då vi avslutar intervjun vet hon minst lika mycket om mig som jag om henne, har “tio nya idéer” som måste skrivas ned och ett eventuellt bokprojekt på lut. Lena Eriksson har bevisat att till synes simpla möten kan generera över förväntan så länge man är kreativ, öppen och lyssnar på varandra.

Och hon har ett sista tips till den som har låg energi på arbetet, något som kan drabba den bästa.

- Var inte kvar i en situation om du inte trivs där, fundera på hur du kan förändra den så du blir ditt bästa jag. Berätta för någon om vad du gör och vill göra och när du får glimten i ögat av det du pratar om och nästan inte kan sluta prata om det, då har du glöden, energin och har fått korn på vad du ska göra och i vilken riktning du ska gå.

Så här definierar Lena ett bra ledarskap

  • Att hela tiden försöka föregå som ett gott exempel. Inte backa undan utan ställa upp för teamet och agera som en del av det. Jobba hårt och vara den som släcker när alla gått hem.
  • Kunna hitta talangerna, ge dem stimulerande uppgifter och utveckla dem.
  • Du ska ha örat mot marken vad gäller strategin i företaget och anpassa teamets strategi därefter så att teamet blir en integrerad och värdeskapande del av firman.
  • Våga sätta samman ett ledningsteam som är kompetent i sak, men också består av starka individer som kan utmana dig själv och varandra. Utnyttja den dynamik som uppstår som en styrka. Om du uppmuntrar dem till att argumentera mot dig och varandra ser ni om idéerna håller.
  • Humor! Allt blir mycket lättare om man kan skratta tillsammans, speciellt om man har mycket och det är stressigt. Att ha roligt på jobbet är superviktigt.
  • Själv har jag alltid ställt väldigt höga krav på engagemang och commitment och rankar kvalitet väldigt högt, likaså integritet och gott omdöme. Det har gett goda resultat eftersom medarbetarna har förstått mina förväntningar och därför kunnat leva upp till dessa.
  • Jag är slutligen väldigt för mångfald, i allt från ålder, kön, personlighet, erfarenhet och kompetenser och så vidare. Det leder till en svårslagen dynamik som det sedan är ledarens sak att omvandla till styrka.

Text: Anita Emthén



Ledarskap för bolagsjurister

Det här programmet har skapats för att ge dig bättre förutsättningar att utveckla ett framgångsrikt ledarskap i förhållande till dig själv och till andra och därigenom stärka dig i din roll som bolagsjurist.

Programmet tar utgångspunkt i vanliga utmaningar i en bolagsjurists vardag och fokuserar på det personliga ledarskapet; hur du kommunicerar med och påverkar andra med ett coachande förhållningssätt. Med teoretisk grund, verktyg och integrerad praktisk träning i ledarskapets olika delar hjälper programmet dig att utveckla ditt egna effektiva ledarskap som förstärker din roll som bolagsjurist

Vill du veta mer om programmet?

För mer information, kontakta Didrik Reuterswärd, +46 72 453 6271, didrik.reutersward@exedsse.se eller ladda ner programinformationen i formuläret.