artikel4-2-hallbara-ledare_1929x735

I första delen av denna artikelserie konstaterade vi att stress ger upphov till personligt lidande och stora kostnader för organisationen i form av sjukskrivningar och rekryteringar. Men detta är bara är en del av sanningen – stress gör också medarbetare mindre produktiva, sämre på att samarbeta och mindre kreativa. Den senare formen av stresseffekter kan vara svårare att mäta och uppskatta i siffror, men det gör dem inte mindre problematiska.

”Fråga er själva; Lever er organisation upp till sin fulla potential? Har ni råd med att den inte gör det?” 

För organisationer som vill jobba aktivt mot stress och för mer hållbarhet kan det vara svårt att komma igång med förändringsarbetet. Enligt Jeannette är nyckeln till en hållbar organisation att börja med att rusta chefer och ledare till att bli mer hållbara. Dessa är viktiga förebilder och sätter ramar för andra i organisationen, så genom dem kommer förändringsarbetet att sippra ner till resten av organisationen och ge nytta till många. Utan förankring och aktivt hållbarhetsengagemang från cheferna kan det också bli svårt att få resten av organisationen att prioritera frågan.

För dig som vill driva hållbarhetsfrågor på övergripande nivå i din organisation är det en god idé att sätta dig in i hur stress, hållbarhet och ledarskap hänger ihop. Det finns en uppsjö av böcker på området – så vilka ska du välja? Jeanette Eidmann grundar sina insatser i utbildningen Hållbart ledarskap på vetenskapliga rön, utifrån områden som neurovetenskap, mindfulness och compassion. Här är Jeannettes bästa boktips för den som vill veta hur man kan jobba mot stress och forma en mer hållbar och produktiv organisation:

Boklista – resurser för organisationer som vill bli mer hållbara

  • Hougaard and Carter. The mind of the leader – how to lead yourself, your people and your organizationfor extraordinary results. Harvard Businees Review, 2018.
  • Martunaro, Janice (2014). Finding the space to lead. New York: Bloomsbury Press.
  • Sinclair, Amanda (2016). Leading mindfully - how to focus on what matters, influence for good, and enjoy leadership more. Allen & Unwi.

Denna artikel är fjärde delen i en serie på temat stress och hållbarhet. Missa inte:


 

VILL DU VETA MER OM VÅRA LEDARSKAPSPROGRAM?

För mer information, kontakta Didrik Reuterswärd, tel. +46 72 453 6271 eller didrik.reutersward@exedsse.se, eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.