Andreas Bogren sbl

Med entreprenörskap i blodet har Andreas alltid drivits av att skapa affärer och se saker växa. Som nybliven vd för det snart hundraåriga VVS-företaget, handlar det om att skapa en långsiktig tillväxt tillsammans med bolagets 450 medarbetare.

- Radiator är en decentraliserad organisation där vi bygger vår lönsamhet på vårt duktiga yrkesfolk som finns på nitton filialer runt om i landet. Mitt mål är att fortsätta utveckla företaget i den andan, säger Andreas Bogren.

Redan från tidig ålder fick Andreas jobba på familjens mjölkgård, vilket gav honom en god inblick i hur det är att leda och driva företag. Efter några år som rörmokare jobbade han med bland annat projektering och beställningar inom VVS.


Viktigt att ta tillvara på kompetensen i företaget

Att valet föll på Företagsledning för bygg och fastighet – SBL, handlade framför allt om att han ville få en bredare förståelse för såväl affären som för ledarskapsrollen i branschen.

- Jag har ingen jättelång erfarenhet av att leda företag och kände mig kunskapssugen, samtidigt som jag ville höja blicken. Att höra hur olika verksamheter, från kommunala till stora byggföretag, styrs var både spännande och lärorikt.

För att lära känna den egna organisationen bättre har han lagt en stor del av tiden på att träffa medarbetare runt om i landet.

- Jag lär mig jättemycket när jag besöker våra filialer och min ambition är att vi ska ta tillvara på den kunskap som finns hos våra duktiga medarbetare, säger Andreas och förtydligar:

- Om någon vill växa inom bolaget ska det finnas bra chanser till vidareutveckling. Jag är själv ett bra exempel på det.


Vad har du tagit med dig från utbildningen?

- En utmaning vi har är att attrahera rätt kompetens och behålla den, men också att effektivisera processer. Att höra hur andra jobbar med digitalisering och robotisering var mycket inspirerande. Vi har en teknisk avdelning på huvudkontoret där vi projekterar allt från skolor till kontorsbyggnader. Här vill vi gärna ligga i framkant.

Att få dela med sig av sin resa och höra hur andra jobbar med sina utmaningar i en lärande miljö har lett till nya insikter.

- Jag tycker utbildningen är väl avvägt mellan teori och praktiska övningar med några riktiga ljusglimtar. Att bli coachad i sitt ledarskap har gett mig fler verktyg som jag kan använda direkt i verksamheten, till exempel hur man kan ställa frågor och lyssna. Föreläsarna på ekonomidelen är också riktigt vassa.

Känner sig stärkt i ledarrollen

Andreas berättar att han fastnade lite extra för momentet där kursdeltagarna får möjlighet att diskutera utbildningens innehåll med programledaren Sigurd Eltvik.

- Diskussionerna med Sigurd var superspännande att ta del av och dubbelt effektivt, säger han.

Med ny kunskap och fler verktyg i bagaget känner han sig stärkt i ledarrollen och ser fram emot att utveckla företaget.

- Som ledare tycker jag det är viktigt att vara lyhörd, men också att kunna motivera och pusha lite. Jag ser verkligen fram emot att få växa tillsammans med Radiators alla medarbetare, avlutar Andreas.

 Företagsledning för bygg och fastighet – SBL

Detta är en omfattande ledarskapsutbildning för högre chefer inom bygg- och fastighetssektorn, med affär, ledarskap och styrning som centrala områden. Stort fokus ligger även på erfarenhetsutbyte och förståelse för utmaningar utifrån olika roller i värdekedjan.

Vill du veta mer om programmet?

För mer information, välkommen att ladda ner programbroschyren i formuläret eller kontakta våra programrådgivare på programadvisors@exedsse.se eller tfn +46 (0)8 586 175 60.