Andreas Bogren sbl

Med entreprenörskap i blodet har Andreas alltid drivits av att skapa affärer och se saker växa. När han vid årsskiftet tillträder som vd för det snart hundraåriga VVS-företaget, handlar det om att skapa en långsiktig tillväxt tillsammans med bolagets 450 medarbetare.

- Radiator är en decentraliserad organisation där vi bygger vår lönsamhet på vårt duktiga yrkesfolk som finns på nitton filialer runt om i landet. Mitt mål är att fortsätta utveckla företaget i den andan, säger Andreas Bogren.

Redan från tidig ålder fick Andreas jobba på familjens mjölkgård, vilket gav honom en god inblick i hur det är att leda och driva företag. Efter några år som rörmokare jobbade han med bland annat projektering och beställningar inom VVS.


Viktigt att ta tillvara på kompetensen i företaget

Sedan 2018 har Andreas haft rollen som filialchef för Radiator Mariestad/Skövde och är nu vice vd för hela bolaget. Det var Radiators nuvarande vd som tipsade honom om att gå en utbildning på SSE Executive Education. Att valet föll på Företagsledning för bygg och fastighet – SBL, handlade framför allt om att han ville få en bredare förståelse för såväl affären som för ledarskapsrollen i branschen.

- Jag har ingen jättelång erfarenhet av att leda företag och kände mig kunskapssugen, samtidigt som jag ville höja blicken. Att höra hur olika verksamheter, från kommunala till stora byggföretag, styrs är både spännande och lärorikt.

Under hösten går han klart managementutbildningen och ägnar en stor del av tiden till att lära känna organisationen bättre.

- Jag lär mig jättemycket när jag besöker våra filialer och min ambition är att vi ska ta tillvara på den kunskap som finns hos våra duktiga medarbetare, säger Andreas och förtydligar:

- Om någon vill växa inom bolaget ska det finnas bra chanser till vidareutveckling. Jag är själv ett bra exempel på det.


Vad har ni för utmaningar som utbildningen kan hjälpa er med?

- En utmaning vi har är att attrahera rätt kompetens och behålla den, men också att effektivisera processer. Att höra hur andra jobbar med digitalisering och robotisering är mycket inspirerande. Vi har en teknisk avdelning på huvudkontoret där vi projekterar allt från skolor till kontorsbyggnader. Här vill vi gärna ligga i framkant.

Att få dela med sig av sin resa och höra hur andra jobbar med sina utmaningar i en lärande miljö har gett honom nya insikter.

- Jag tycker utbildningen är väl avvägt mellan teori och praktiska övningar med några riktiga ljusglimtar. Att bli coachad i sitt ledarskap har gett mig fler verktyg som jag kan använda direkt i verksamheten, till exempel hur man kan ställa frågor och lyssna. Föreläsarna på ekonomidelen är också riktigt vassa.

Känner sig stärkt inför ledarrollen

Andreas berättar att han har fastnat lite extra för momentet där kursdeltagarna får möjlighet att diskutera utbildningens innehåll med programledaren Sigurd Eltvik.

- Diskussionerna med Sigurd är superspännande att ta del av och dubbelt effektivt.

Med ny kunskap och fler verktyg i bagaget känner han sig mer än redo att ta sig an uppdraget som vd.

- Som ledare tycker jag det är viktigt att vara lyhörd, men också att kunna motivera och pusha lite. Jag ser verkligen fram emot att få växa tillsammans med Radiators alla medarbetare, avlutar Andreas.

 Företagsledning för bygg och fastighet – SBL

Detta är en omfattande ledarskapsutbildning för högre chefer inom bygg- och fastighetssektorn, med affär, ledarskap och styrning som centrala områden. Stort fokus ligger även på erfarenhetsutbyte och förståelse för utmaningar utifrån olika roller i värdekedjan.

Vill du veta mer om programmet?

För mer information, välkommen att ladda ner programbroschyren i formuläret eller kontakta våra programrådgivare på programadvisors@exedsse.se eller tfn +46 (0)8 586 175 60.