Stressade chefer och ledare susar förbi - ta tag i stressen och bli mer hållbar.

Känner du dig ofta stressad på jobbet? I så fall är du i gott sällskap. Många chefer och ledare vet bara alltför väl hur stress känns och förstår också att långvarig stress påverkar dem negativt. Men det finns fler bra verktyg och tekniker för att komma åt stressen. Här är tre tips från Jeannette Eidmann och utbildningen Hållbart ledarskap som hjälper dig bli mer hållbar som ledare:

Tre tips för ledare som vill stressa mindre och bli mer hållbara

 • 1 minut per dag

  Jag får ofta höra att ”jag har så mycket nu, så jag hinner inte träna mindfulness”. Men det paradoxala är ju att det är precis då, när vi är som mest stressade, som vi behöver det som mest. Jag vet att det är svårt för många att få till den nya vanan, men hur löser man det då?

  För några år sedan var jag på en konferens som heter Wisdom 2.0. Där kom jag att prata med Gopi Kallayil (chief Evangelist for brand marketing at Google), som var där för att lansera sin bok ”The internet to the inner-net”. Han berättade att han lovat sig själv att meditera minst 1 minut om dagen resten av sitt liv. På så sätt kommer det sig att han verkligen sätter sig ner för att meditera, och upptäcker då (igen) hur underbart det är och givetvis blir det inte bara 1 minut utan betydligt längre tid. Detta blev en stor inspiration för mig! 1 minut per dag har ALLA människor! Då går det inte längre att skylla på att ha för mycket att göra. Så haka på – lova dig själv minst 1 minut om dagen! Och du kommer troligtvis att sitta betydligt längre.

  Det finns många mobilappar att ta till hjälp – var och en behöver hitta sina favoriter. Mindfulness Appen är superbra, enkel och på svenska. Du kan välja längden, om du vill ha guidad, tyst eller anpassad meditation o.s.v. Under Mina favoriter kan du dessutom hitta många olika varianter av både svenska och utländska lärare.

 • Kroppsscanning innan mindfulnessträningen
  Många av oss är så stressade, så när vi sätter oss ner och tränar mindfulness är hjärnan så distraherad att vi kanske inte ens klarar att fokusera på några få andetag innan vi avbryter oss själva med ett virr-varr av tankar, känsla av trötthet och rastlöshet. Ofta börjar vi då slå på oss själva; ”jag borde kunna bättre”. Ett riktigt starkt tips är att då unna sig en kroppsscanning först, så att man lugnar ner sig, och därefter träna mindfulness. Det gör det lättare att fokusera! I Mindfulnessappen finns exempelvis en kroppsscanning med Anna Wikfalk (20 min och 39 sekunder) som är bra.
 • Arbetstekniker som hjälper dig att fokusera bättre
  Med detta menas sådant som du kan göra utöver att regelbundet träna mindfulness – lära dig om hur din hjärna fungerar och hur du kan göra för att använda den optimalt. Jag själv lägger upp en arbetsdag helt utifrån hur jag bäst använder min hjärna. Den viktigaste principen är att inte multi-taska. Fokusera på det du bestämt dig för! Mer om detta hittar du i boken ”Your brain at work: strategies for overcoming distraction, regaining focus, and working smarter all day long” av David Rock (2009)samt boken ”One second ahead med Hougaard, Carter and Coutts (2016).

 

Ovanstående är tre konkreta metoder för att hantera stress från den omfattande verktygslåda som deltagarna i utbildningen Hållbart ledarskap får med sig. I utbildningen jobbar man även mycket med ökad självinsikt och att ge deltagarna en forskningsbaserad inramning till hur man kan jobba med hållbarhet. Deltagarna får även stöd i att etablera bättre vanor och möjlighet att bolla frågor kring särskilda utmaningar och situationer.

Denna artikel är tredje delen i en serie på temat stress och hållbarhet. Missa inte Hållbart ledarskap - en bra start för framgångsrika organisationerHantera stressen och bli en mer hållbar ledare och Mindre stress, mer hållbarhet – boktips för organisationer


 

VILL DU VETA MER OM VÅRA LEDARSKAPSPROGRAM?

För mer information, kontakta Didrik Reuterswärd, tel. +46 72 453 6271 eller didrik.reutersward@exedsse.se, eller fyll i kontaktformuläret på denna sida.