Internet of things – IoT

Ofta pratar man om vardagliga föremål när man pratar om IoT, alltså föremål som finns i våra hem och på våra kontor. Det kan till exempel handla om lampor som man kan tända, släcka och dimma med en applikation på sin telefon eller hushållsapparater som går att styra via mobilen eller en dator. Men det går även att använda begreppet för att beskriva uppkopplade maskiner i en fabrik eller fordon, som till exempel självkörande bilar. Idag finns också kläder med inbyggda sensorer, som genom ett tryck på axeln kan hjälpa bäraren att hitta rätt väg i en vägkorsning, eller ändra mönster och form.

Möjligheter och risker med IoT

Även om IoT kan leda till ökad effektivitet, en enklare vardag och dessutom är avgörande för t ex smarta hem, smarta städer och självkörande bilar, så finns det också risker med det. Ett exempel är cybersäkerhet, och hur vi som företag och konsumenter skyddar oss mot att våra uppkopplade enheter smittas av virus eller kapas. Ett annat är det ökade beroendet av tillgång till nätverk och elförsörjning. Vad händer med våra uppkopplade enheter vid ett längre strömavbrott? Ett tredje exempel är den personliga integriteten. När våra saker är uppkopplade lämnar vi digitala spår och information om exempelvis var vi befinner oss, vad vi köper, och vår hälsa.

Något att reflektera över:

  • Vad i din organisation eller i ditt hem är uppkopplat och en del av IoT?

Ladda ner information om "Accelerating Digital Innovation"

Du kanske också är intresserad av dessa begrepp:

Programtips: from data to business impact

Nytt onlineprogram med fokus på data

From Data to Business Impact ger dig en transformationsresa där du utforskar hur du kan bidra till att accelerera ert företags datadrivna utveckling. Programmet tar dig från en grundläggande förståelse för olika teknologier och deras potentiella påverkan på er strategi och verksamhet till hur du får med dig människorna i företaget på denna resa. Programmet består av olika typer av innehåll, såsom korta videoföreläsningar, artiklar, reflektionsuppgifter och Live Learning-projekt, för att skapa ett effektivt lärande.

 

Läs mer om programmet