Exempel på maskininlärning

Ett exempel på maskininlärning är att lära ett datorprogram att känna igen och urskilja olika motiv, som till exempel bilar, i bilder. Istället för att programmeraren försöker skriva ett program som gör att datorn kan känna igen vad som är en bil, oavsett vilken bilmodell det är, eller i vilket sammanhang den finns, så matas datorn med ett mycket stort antal bilder på bilar. Programmet söker sedan efter vad som är gemensamt för bilderna med bilar och tränas i att känna igen en bil. Genom att låta programmet få bedöma bilder med och utan bilar och tala om för det när det gör fel, så kan det använda den kunskapen till att ändra de regler det tagit fram och förbättra sin träffsäkerhet.

Användning av maskininlärning

Genom att använda sig av maskininlärning kan organisationer analysera stora mängder data, till exempel om kunder, för att dra slutsatser och anpassa sina erbjudanden och processer för att nå ut till dem på ett bättre sätt. Maskininlärning kan också användas i självkörande bilar, samt inom vården för att diagnosticera sjukdomar.

Djup maskininlärning

En avancerad form av maskininlärning är djup maskininlärning (eng. deep learning). Djup maskininlärning är inspirerad av den mänskliga hjärnan och innebär kortfattat att datorsystemet själv utvecklar program för att lära sig analysera och lösa problem. För detta krävs dock stora mängder data. Ett känt exempel på detta är Googles program Alphago, som besegrade världsmästaren i brädspelet Go år 2016.

Något att reflektera över:

  • Äger du en iPhone? Testa gärna funktionen Siri som bygger på AI. Siri är den vänliga rösten i telefonen som du har möjlighet att interagera med på en daglig basis. Siri hjälper dig att hitta information, att ge dig vägbeskrivningar, att lägga till bokningar i dina kalendrar osv.

Ladda ner information om "Accelerating Digital Innovation"

Du kanske också är intresserad av dessa begrepp:

Programtips: from data to business impact

Nytt onlineprogram med fokus på data

From Data to Business Impact ger dig en transformationsresa där du utforskar hur du kan bidra till att accelerera ert företags datadrivna utveckling. Programmet tar dig från en grundläggande förståelse för olika teknologier och deras potentiella påverkan på er strategi och verksamhet till hur du får med dig människorna i företaget på denna resa. Programmet består av olika typer av innehåll, såsom korta videoföreläsningar, artiklar, reflektionsuppgifter och Live Learning-projekt, för att skapa ett effektivt lärande.

 

Läs mer om programmet