sebastian-krakowski_rund_800x800Tipsare: Sebastian Krakowski

Fakultet i Accelerating Digital Innovation och forskare på Handelshögskolan i Stockholm

.

 

Algorithms to Live By

– The Computer Science of Human Decisions

Av: Brian Christian och Tom Griffiths

Algoritms to live byBåde arbete och fritid präglas av en lång rad beslut som ska fattas, men oftast har vi varken tid eller resurser för att hitta de perfekta lösningarna. Hur ska vi balansera utveckling av vår befintliga verksamhet med att ta fram nya innovationer? I vilken ordning ska jag beta av min to do-lista? Hur länge ska vi gå på lägenhetsvisningar innan vi bestämmer oss för att buda på ett objekt vi gillar?

Istället måste vi ofta förlita oss på erfarenhet och intuition, men verkligheten är komplex och studier har visat att vi påfallande ofta fattar beslut som är bristfälliga eller till och med helt felaktiga, givet vad vi vill åstadkomma. I takt med att vårt samhälle digitaliseras är frågan hur data och algoritmer kan hjälpa oss fatta bättre beslut högaktuell. Det är just detta som är fokus för min egen forskning där jag undersöker hur mänsklig och artificiell intelligens bäst kan kombineras i organisatoriskt beslutsfattande. I boken “Algorithms to Live By” visar författarna Christian och Griffiths på ett ingående men samtidigt tillgängligt och engagerande sätt hur insikter från datavetenskapen kan bidra med konkreta strategier för att hantera dessa utmaningar (det kan till exempel vara en god idé att tillämpa en “optimal stopping”-algoritm och förutsättningslöst titta på lägenheter 37% av tiden som står till ens förfogande, för att sedan slå till så fort “den bästa lägenheten hittills” dyker upp.)

Därför rekommenderar jag varmt boken till alla som är intresserade av mänskligt beteende och beslutsfattande, men också till dem som, oavsett förkunskaper, vill lära sig mer om datavetenskap och hur algoritmer tillämpas i vardagen. Det är en inspirerande bok som garanterat bidrar med nya, och ofta oväntade, insikter för både kreativ och effektiv problemlösning.

 


Fler boktips inför 2020

Tema för årets boktips är detsamma som för vårt 50-årsjubileum i år: innovation och hållbarhet. Nedan finner du tips på fler böcker på ämnet. 

Jeannette Eidmann tipsar om böcker inom hållbarhet

Frida Pemer tipsar om böcker inom innovation